Cum alegi un pian digital?

Dacă vrei să-ți cumperi un pian digital și te-ai pierdut printre zeci de modele, iată care sunt recomandările mele:

  1. Definește clar motivul pentru care cumperi: dacă scopul este performanța, investiția va fi diferită față de cazul în care cumperi ca să cânți, de plăcere, când ai chef.
  2. Stabilește prețul în care vrei să te încadrezi, dar ține cont că pentru performanță (ca în orice domeniu) investiția trebuie să fie destul de mare.
  3. Cumpară de la un magazin care oferă garanție cât mai mare și la care știi că poți apela cu usurință dacă vei avea probleme. Chiar dacă prețul este puțin mai mic pe site-uri din afara țării, o eventuală problemă se va rezolva cu costuri suplimentare (transport) la care se adaugă timpul în care vei rămâne fără instrument.

Și acum, care este pianul digital ideal? Dintre sute de modele, cum să-l aleg pe cel mai bun? Cel mai scump e cel mai bun? Doar o anumita firmă e cea mai bună?

Pentru profesorii de specialitate, cel mai bun model este acela care imită cel mai bine pianul natural – din punct de vedere al calității sunetului, al tușeului (modul în care simți clapa), al greutății clapei și al sensibilității pe care o transmite.

  • Înainte de orice, alegeți un instrument cu un număr de clape de aproximativ 7 octave (Pianul natural are 88 de clape albe+negre). Obligatoriu: clapele să aibe dimensiunea pianului natural! Materialul din care sunt făcute, să fie cât mai aproape de fildeș.
  • Sunetul să fie unul asemănător pianului. Aici, gusturile diferă, dar calitatea este influențată de preț.
  • Sensibilitatea înseamnă modul în care răspunde la nuanțe instrumentul, modul în care interpretezi personal și transmiți un mesaj „din suflet”. Este acel efect obținut cu „touch responsive”: nu alegeți un instrument fără această opțiune! În prezent, acest efect se găsește doar la instrumente de peste 500-700 euro.
  • Greutatea clapelor să fie asemănătoare cu a pianului (hammer klavier). Această funcție nu am găsit-o disponibilă decât începând cu modelele vândute la prețul de aprox. 2000-2500 Euro